Protekle sedmice je naš mladi tim KK Ilidža i KK BBY koji nastupa u seniorskoj A2 ligi prvenstva BiH, odigrao svoju zadnju utakmicu u okviru prvenstva BiH u sezoni 2023/2024, sa našim sportskim prijateljima KK Lider iz Mostara. Ostvarena je još jedna pobjeda i naš tim je zauzeo drugo mjesto, što nam je i bio cilj na početku sezone. U nastavku želimo da naši mladi igrači kao i uvijek, uživaju igrajući košarku.

S obzirom da je naš tim najmlađi tim u okviru navedene lige sastavljen od igrača od 14. do 18. godina,  te da su svi članovi našeg tima svoje “prve košarkaške korake” napravili upravo kod nas, uspjeh je i više nego zadovoljavajući nakon samo sedam godina rada.

Naš naredni korak su polufinalne utakmice sa našim sportskim prijateljima iz KK Konjic koje se igraju na dvije dobivene utakmice. Pobjednik ulazi u finale A2 lige prvenstva BiH.

Prva naša utakmica je na programu u nedjelju 21.04.2024. u JU KSIRC Ilidža, dvorana “Sabit Hadžić” tako da koristimo ovu priliku da pozovemo sve istinske ljubitelje košarke, sve naše članove, njihove roditelje, prijatelje da dođu! 

PUT OD REAKTIVIRANJA KK ILIDŽA 2016 PA DO DANAS

Zašto smo željeli da grupa talentovanih košarkaša koji su produkt našeg rada omogućimo dalji razvoj? Organizacija svakog sistema je jedno od ključnih pitanja njegovog (uspješnog) funkcioniranja. Nije potrebna teorija da bi potkrijepila ovu činjenicu. Čak i najjednostavniji aspekti našeg života zahtijevaju organizaciju – a to podrazumijeva i određeno promišljanje.

Moramo reći da istovremeno, kroz zadovoljstvo djece, naših igrača, stvara se povjerenje roditelja u zajednicu, njene investicije i kvalitetne i dostupne projekte što smatramo posrednim ali ne beznačajnim aspektom ukupnog projekta.

Zato još jednom koristimo priliku da se zahvalimo Općini Ilidža, te Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo  na kontinuiranoj podršci svih ovih godina, kao i svim našim sponzorima, suradnicima i svim ostalima.

Naš pristup takmičenjima na bilo kojem nivou se  bazira se na potrebi da takmičenja budu u funkciji podizanja intenziteta i interesantnije igre, razvoja košarkaških vještina, samopouzdanja i razvoja djece, a ne obrnuto. Svrha takmičenja u najmlađim dobnim skupinama nije isključivo rezultat, pobjeda, rangiranje.

Trebamo znati put pravljenja igrača, jer činjenica je da nije isto praviti igrača i praviti rezultat sa mladima.

U samome početku rada sa mladima moramo jasno odrediti cilj. Da li je cilj u radu sa mladim igračima eksponiranje trenera (rezultat) ili je cilj stvaranje igrača –  što svakako nije lak put. Mi smo odabrali pravljenje igrača – ali ni to ne treba shvatiti isključivo. Svakako da je za to potrebno okruženje – naglasili smo značaj takmičenja, pobjeda i poraza. Zbog toga je možda bolje reći da smo mi odabrali strategiju «rezultat u funkciji pravljenja igrača», a ne «igrač u funkciji pravljenja rezultata». U funkciji ovog cilja su i sve ostale aktivnosti, naša organizaciona struktura i metode rada..

Talenat je možda najvažniji faktor visokih sportskih dostignuća, ali samo uz trening koji se zasniva na principima sportske nauke. Sportska nauka je prvo usmjerena na identifikaciju sportskog talenta pa onda na njegov razvoj.

 

Vaš KK Ilidža