Svim dragim prijateljima košarke, košarkaške igre i fair play-a,

Našim mladim sportistima,

Šaljemo poseban pozdrav na današnji dan  Svjetski dan košarke

 

Sa iskrenom nadom da će košarka uvijek biti mjesto i vrijeme za izuzetne sportske trenutke, sportski duh i fair play, povezivanje i rušenje barijera među ljudima.

 

Vaši KK BBY I KK ILIDŽA

 

Generalna skupština UN-a usvojila je 25. avgusta 2023. rezoluciju A/RES/77/324 kojom je 21. decembar proglašen Svjetskim danom košarke.

 

Rezolucijom se pozivaju sve države članice, organizacije Ujedinjenih naroda, a posebno Odsjek za inkluzivni društveni razvoj Odjela za ekonomske i socijalne poslove (DESA) Sekretarijata, druge međunarodne i regionalne organizacije, privatni sektor i civilno društvo, uključujući nevladine organizacije, pojedince i druge relevantne zainteresovane strane da obilježe Svjetski dan košarke na odgovarajući način i u skladu sa nacionalnim prioritetima, te da propagiraju prednosti košarke za sve, takođe kroz edukativne kao i aktivnosti podizanja svijesti javnosti.

 

Košarka utiče na globalne sfere trgovine, mira i diplomatije i stvara jedinstven prostor saradnje, fizičkog kretanja i međuzavisnosti koji omogućava učesnicima da jedni druge vide prije svega kao ljudska bića.

 

Kao i mnogi drugi sportovi, košarka nadilazi granice, kulture i jezike. Služi kao ujedinjujuća snaga u kojoj se ljudi iz različitih sredina mogu okupiti, povezati i komunicirati jedni s drugima, stvarajući veze i rušeći barijere, i na taj način doprinoseći miru.