KK ILIDŽA I KK BBY U SEZONI 2023/2024

Poštovani roditelji,

Molimo  Vas da pročitate tekst u nastavku. Dio roditelja je pročitao ovaj tekst početkom prošle takmičarske sezone. S obzirom da imamo novih članova u našim selekcijama, voljeli bismo da tekst pročitaju  i roditelji novih članova.

Sve ovo ima za cilj bolje razumijevanje od strane roditelja: naših članova – djece u sportu, naše „filozofije“  i metoda rada. Slijedeći ove sugestije omogućit ćemo  djeci mnogo više zadovoljstva i uspjeha u bavljenju sportom i izbjeći neželjene nesporazume.

Trener KK Ilidža i KK BBY je taj koji donosi odluku koliko, kada, kako ko igra, zašto neko ne igra i sl. Na tu odluku utiču isključivo pedagoški i sportski razlozi. Koliko ko redovno trenira, na kojem je trenutno nivou znanja, talenat, ponašanje itd. Ukoliko neko želi da ragovara sa trenerom, na bilo koju temu, može naravno zakazati sastanak i on će vam dati termin. Nikada neće razgovarati  sa roditeljima nakon utakmice.

1. Imajte na umu da pobjeda nija važna

Postoje mnogi aspekti sporta mladih koji su daleko važniji od toga da tim Vašeg djeteta dobije utakmicu. Ako pobjeda nije najvažnija, šta jeste? 

2.  Fokus na dječije zadovoljstvo

To je zadovoljstvo Vašeg djeteta. Da li Vaše dijete voli ići na treninge? Da li Vaše dijete govori dobro o treneru? Da li se raduje svakoj utakmici koju igra?

Za dijete je bolje da igra u slabijem timu gdje se naglašava zabava i njihovo napredovanje, razvija ljubav za košarkom, nego u velikom  timu koji na igrače vrši veliki pritisak i osnovni aspekt svake utakmice je dominacija nad  protivnikom. Što će se dogoditi u tom ‘velikom” timu?  Tim će pobjeđivati, ali mnogi od igrača ubrzo će početi izbjegavati košarku.

3. Ne vršite pritisak na svoje dijete

Uobičajeno je vidjeti kako se na igrače vrši pritisak da treniraju više, igraju više, daju više poena,  igraju bolju obranu  i sve ostalo što se misli da igrač može ‘bolje’. Pod ovakvim pritiskom igra više nije zabava, to je ozbiljan posao. Postaje stresna za dijete  jer ne ispunjava očekivanja roditelja i trenera.

Rezultat? S obzirom da sport više nije zabava, djeca odustaju.

4. Dopustite djetetu da odabere vlastiti sport

Ne tjerajte dijete da se bavi sportom koji Vi volite. Zabava je najveći motivator za djecu u sportu. Ako ih prisilite da se bave sportom koji im se ne sviđa, brzo će prestati.

Dopustite im da istraže sport koji im se čini interesantnim, čak i ako Vi ne dijelite njihova zanimanja.

5. Dopustite sudjelovanje u više sportova

Ako je moguće za Vašu obitelj, a dijete to želi, dopustite da se Vaše dijete bavi i drugim sportom. Mnogi veliki igrači započeli su karijeru baveći se drugim sportom.

6. Potičite i naglašavajte pozitivne životne lekcije koje dijete dobiva u sportu

Sport je izuzetan medij u kome djeca mogu naučiti vrijednosti koje će ih voditi kroz cijeli život. Pobjede nisu važne, puno važnije su pouke koje mladi nose iz sporta.  Moramo napraviti svjestan napor da se potencira ono što je važno:

  • Poštovanje vlastitog opredjeljenja i odluka (Podsjetite svoje dijete na obaveze koje je preuzelo)
  • Srčanost (pohvalite pomoć drugim igračima, nesebičnost, timsku igru)
  • Ustrajnost (Nije lako biti dobar u nečemu. Potrebno je puno napornog rada. Pokažite da ste ponosni na djetetov uloženi trud)

7. Pronađite pravog trenera

Ovo su samo neka od pitanja koji bi Vam trebala pomoći u odluci da li je postojeći trener dobar za Vaše dijete:

– Da li vaše dijete uživa ​​igrajući kod svoga trenera?

– Da li trener razgovara s njima kao sa djetetom?

– Da li je treneru stalo do igrača?

– Da li trener stavlja naglasak samo na najbolje igrače?

– Da li trener shvata sezonu kao NBA doigravanja?

To da li tim dobiva ili gubi je sasvim sporedno trenutno.

8. Neka trener vodi treninge i utakmice

Najveći problem s roditeljima koji pokušavaju da treniraju svoje dijete s klupe je da će djetetu trener govoriti jedno a roditelj drugo. Ovo stavlja dijete u nezavidan položaj u kojem je prisiljen birati koga će slušati a koga razočarati. To je pritisak kome dijete ne bi trebalo izlagati i nemojte to raditi.

9. Ne oklijevajte postavljati pitanja treneru

Često roditelji ne traže razgovor sa trenerom da bi razgovarali o problemima. Umjesto toga, oni raspravljaju o problemu  s drugim roditeljima i prijateljima, često i pred djecom.  Time se ne postiže ništa do toga da problem postaje veći. Ako ikada imate problem, dogovorite sastanak s trenerom i razgovarajte o njemu. Ako se Vašem problemu priđe na pravi način, dobar trener će pokušati pronaći rješenje.

Jedina stvar koju treba imati na umu je da morate biti spremni na odgovor koji možda ne želite čuti. A pravi trener Vam može dati i takav odgovor.

10. Ne dovodite u pitanje trenerove odluke pred djetetom

Nikad ne pokazujte djetetu da se ne slažete s odlukama trenera. Dijete će izgubiti povjerenje u trenera i sve buduće odluke dovoditi u pitanje, što će i djetetu i treneru znatno otežati rad. Umjesto toga, razgovarajte sa trenerom i recite mu sa čim se ne slažete.

11. Dopustite da Vaše dijete prođe kroz trenažni proces

Ako imate povjerenja u trenera, pustite ga da trenira Vaše dijete. Nemoguće je za trenera da radi svoj posao, ako svaki put kada trener podigne glas, roditelj istupa da spasi i utješi dijete. Ako znate da trener brine o djeci, postoje trenuci kada mora biti strog i tvrd. Tu „tvrdu ljubav“ djeca prepoznaju i prihvataju, ona je nezaobilazan dio sportskog načina života i sportske discipline. Ona naravno isključuje svako verbalno zlostavljanje i nepravdu.

12. Ne uspoređujte svoje dijete s drugim igračima

To može biti velika greška. Djeca se razvijaju različitom brzinom. Djeca koja se brzo razvijaju mogu biti dominantna u jednom periodu ali kada ih drugi dostignu, oni više nemaju prednost visine i snage i ne znaju na što se osloniti.

13. Odnosite se prema djetetu isto nakon pobjede ili poraza u utakmici

Vaše dijete mora znati da bez obzira da li oni pobijedili ili izgubili ne mijenja način na koji ih volite.

14. Ne pronalazite isprike za svoje dijete

Kada se Vaše dijete osjeća tužno ili frustrirano nakon gubitka utakmice ili slabe igre, ne tražite izgovore kako bi se osjećalo bolje. Razlog je da ih naučite da budu odgovorni za svoju igru, umjesto da izgovore pronalaze u drugim stvarima. Dopustite svom djetetu da doživi neuspjeh i nauči kako se s njime nositi.

15. Ne tjerajte dijete da razgovara o igri

Ponekad nakon teškog poraza na utakmici ili loše igre dijete treba vremena za sebe i ne želi raspravljati o igri. Nemojte ga prisiljavati da razgovara o tome. Imajte na umu da bi ono radije da ste vi u tom trenutku majka ili otac nego košarkaški stručnjak. 

16. Postavljajte prava pitanja

Pitanja nakon utakmice ili treninga će pokazati djetetu ono što smatrate da je najvažnije. Ako pitate “koliko koševa si dao?” naglašavate djetetu da je to najvažniji dio igre. Umjesto toga pitajte “Jeste li se zabaviti?” Ili “Jesi li uživao u igri?”.

17. Podrška za sve igrače u timu

Iskazujte podršku za sve igrače, a ne samo za svoje dijete. To nije obaveza, to je lijep gest, a imat  će veliki utjecaj na druge roditelje i trenera.

Zaključak

U sportu mladih u fokusu su djeca. Ne odrasli.

Sport mladih je okruženje za učenje, sticanje prijatelja, jačanje zdravlja, druženje. Naš osnovni, zajednički cilj treba biti da se djeca sa radošću bave sportom. A sve ostalo će proisteći iz toga.

Trener trenira, sudija sudi a Vi se zabavljate. Vaš zadatak je da podržite tim i Vaše dijete. Nemojte razmišljati o taktici igre i nemojte vrijeđati protivnike. To su djeca kao i Vaša. Plješćite što jače možete i uživajte u sportu. Vidjet ćete, ako im pristupite kako treba, ove utakmice donijeće Vam  jednako ili čak i više zadovoljstva i uzbuđenja kao i vrhunski sportski događaji.   

Vaš  KK Ilidža i KK BBY